maanantai 2. huhtikuuta 2012

New life, new products: Dairy life

Vuoden alussa tein päätöksen. Päätin luopua pääsääntöisesti eläinperäisestä ravinnosta, etenkin lihasta ja maitotuotteista. Oloni on parantunut huomattavasti ja olemukseni(kuten myös painoni) on keventynyt. Olen tosin kahdesti sortunut Ben & Jerrys jäätelöpurkkiin(reilun kaupan sellaiseen!) ja töissä en pysty tarkkailemaan täysin mitä kasvisruokiin laitetaan. Ja syön lisäksi kuitenkin kalaa ja kananmunia, ja puhdasta riistalihaa silloin tällöin.

Monella voi olla harhakuvitelmia, että vegaanin ruokavalio olisi pelkkiä kasviksia, juureksia ja salaattia. Totuus kuitenkin on, että jos vain haluaa voi kyseisellä ruokavaliolla vaikka lihottaa itsensä. Tarjolla kun on korvikkeet lähes kaikille lihatuotteille, tosin epämääräisen lihaerottelun mukana tulevan rasvan sijaan tuotteet sisältävät vain kasviöljyjä.

Olen ollut aina heikkona juustoihin ja muihin maitotuotteisiin. Ne ovat olleet se herkkuni, jolla nautin, oli kyseessä sitten juusto, jäätelö tai maitosuklaa. Ehkä siksi puntarikin on alkanut mennä pienempien lukujen suuntaan näiden kaikkien jäätyä pois. Maitotuotteet alkoivat myös ällöttää minua ennen ruokavalioni aloitusta, joten kaipaamaan niitä en ole erityisesti jäänyt. Ja tilalle ovat tulleet kasviperäiset korvikkeet. Tässä niistä muutama.

Vegan kitchen, basic "milk"-products.
Kasviperäisten maitotuotteiden tarjonta on kasvanut muutamassa vuodessa huomattavasti. Esimerkiksi s-ketjun Rainbow-tuotesarja on terästäytynyt alalla huomattavasti. Kyseisen merkin luomu soijavalmistetta, joka vastaa jogurttia, onkin oikeastaan aina jääkaapissani. Käytän sitä niin jogurtin omaan marjojen ja hedelmien kanssa kuin dippeihin, kastikkeisiin ja mihin milloinkin. Tuote on monipuolinen ja sen soijamaisen maun oppii peittämään(esimerkiksi tuore valkosipuli sekoitettuna tähän toimii vaikka lohkoperunoiden dippinä mainiosti). Samalta merkiltä löytyy myös monipuolisesti eri kasvimaitoja, joista olen lähiaikoina ostanut kauramaitoa vältellessäni liikaa soijan käyttöä. GoGreen ja Alpro Soya valmistavat molemmat erilaisia kasvikermoja, Alpro Soya nimensä mukaisesti soijasta ja GoGreen muistakin ainesosista. Kaurakerma on yksi jääkaappini vakiovarusteista neutraalin makunsa ja hyvän koostumuksensa takia. Tänään ostin myös extra-herkkua: vispikermaa. Alpron vispi ei ole ollut kovin kauaa markkinoilla, olen itse tykästynyt tuotteen koostumukseen hyvinkin. Tänään valmistin vatkatusta kermasta suklaamoussea sekoittamalla 1 dl vatkattua kermaa noin 70 g sulatettua tummaa suklaata. Oli aivan ylihyvää mansikoiden kera.

Jos tieto muista kasvimaitotuotteista kiinnostaa, niitä kannattaa rohkeasti kokeilla. Tarjolla on monia muitakin merkkejä, ja itsekin vaihtelen käyttämiäni tuotteita säännöllisen epäsäännöllisesti. Esimerkiksi Keijun kasvikerma oli todella hyvää, yhtenä viimeisimpänä kokeilunani. Juustoista parhaiksi olen todennut Cheezlyn tuotteet, varsinkin mozzarellaa on tullut ostettua useaan otteeseen. Kasviperäisiä juustojakin on oppinut jopa rakastamaan, vaikka joskus ajattelin että ei se voisi olla mahdollista.

Mutta, jos maitoteollisuus on alkanut ällöttää sinuakin, niin kannustan ehdottomasti kokeilemaan kasvikunnan tarjoamia vaihtoehtoja :) Alunperinhän maito ei ole tarkoitettu ravinnoksi kuin imeväisille, ja me pohjoissuomalaiset olemme yksiä suurimpia maitotuotteiden kuluttajia. Kalkkia ja muita maidon ravintoaineita saa muualtakin ja kalkin laadun ollessa kohdillaan, ei pienempi päiväannos tee yhtään pahaa kenellekään. Älä ole ennakkoluuloinen, vaan ole avoin kaikelle ja kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joo joo! Sano vaa :D