sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Making world a better place?

Yleinen asenne nykypäivänä tuntuu olevan se, että kuluttamista ihannoidaan. Lähes kaikki blogit kertovat siitä, tavalla tai toisella, oli se sitten sitä että jokainen päivän asu on erilainen uusine vaatteineen tai mitä löytöjä tein tällä viikolla kirpputorilta. Kuitenkin yleisesti kysymys on suurkuluttamisesta. Aina tuntuu tupsahtelevan uusia tavaroita, koruja, esineitä ja kaikkea muuta mukavaa jota eteen on sattunut tulemaan.

Itsekkin sorrun ihannoimaan kuluttamista. Kuljen kaupungilla sovitellen ja ihastellen vaatteita, joita en välttämättä tarvisisi mutta ne tuntuisivat hetkellisesti välttämättömiltä. Usein jätänkin ne kauppaan. Myös merkit vetävät puoleensa kuin magneetti, onhan niiden laatu maineeltaan omaa luokkaansa ja muutenkin brändeillä tuntuu olevan oma kerkityksensä nykyisessä maailmassamme.

Olen kuitenkin alkanut palaa halusta saada aikaan muutosta. Kuluttamisen ja alituisen uuden hankinnan jatkuva seuraaminen on alkanut tuntua turhalta. Haaveeksi on muodostunut materian vähentäminen ja turhien hankintojen väliin jättäminen. Tavoitteen ylläpitäminen vain tuntuu välillä hankalalta, varsinkin kun kaikki ympärillämme pursuaa houkutuksia joihin niin tekisi mieli tarttua. Esimerkiksi juuri muotiblogien lukeminen on juuri tästä syystä jäänyt osaltani vähemmälle lähiaikoina. Pidän vaatteista, tyylistä ja trendeistä, mutta alituinen kulutuksen himoaminen ei vain enää tunnu oikealta.

Joitakin perusperiaatteita, joita olen noudattanut jo jonkin aikaa:

1. Älä osta vaatetta tai muutakaan asustetta, jos et tiedä kolmea asukokonaisuutta joiden yhteydessä sitä käyttäisit. Näin turhia ostoksia ei tule ja vaatekaappi säilyy monipuolisena.

2. Älä osta mitään totaalisesta hetken mielijohteesta, edes euron paitaa, jos et todella tiedä tarvitsevasi sitä. Äläkä osta missään nimessä mitään, joka ei istu täydellisesti. Niinsanotut 'tavoitevaatteet' esimerkiksi laihtumista ajatellessa osoittautuvat turhiksi jopa silloin kun toivottua muutosta tapahtuu, sillä usein kyseinen malli ei välttämättä edes sovi omalle vartalotyypille.

3. Astiastoon ja kodinsisustukseen tulee ostaa vain ehdottomat tarpeelliset välineet. Liioista astioista seuraa loppumaton tiskivuori ja tilanpuute keittiön kaapeissa. Lisäksi ikinä ei voi tietää milloin seuraava muutto on edessä, ja varsinkin lasitavaran siirtely paikasta toiseen on äärimmäisen rasittavaa. Myös joka puolelle kasaantuvat sisustustavarat tuppaavat useimmiten olemaan enemmän haitaksi kuin iloksi. Siksi 'No onpas aika kiva ja kun halvalla saa'-tavarat kannattaa ehdottomasti jättää ostamatta. Kotiin asti kannattaa tuoda vain 'Aivan ihana'-tavaroita, ja jos niitä tuntuu olevan liikaa, niin ei sitten ehkä läheskään aina niitäkään.

4. Älä osta kertakäyttötavaraa. Varsinkin esimerkiksi sukkahousut tuppaavat olemaan sitä. Niitä ostaessa kannattaakin panostaa enemmän laatuun, kuin halpaan hintaan, sillä ainakin omalla kohdallani huonosti istuvat, halvat, helposti reikiintyvät yksilöt tuottavat pelkkää tuskanhikeä. Myös luottomerkkejen tarjouksia ja alennettuja eriä kannattaa kytätä.


Joitakin tavoitteita, joiden toteuttamiseen pyrin vastaisuudessa parhaani mukaan:

1. Tee vaatteita itse, varsinkin kierrätysmateriaaleista. Ole innovatiivinen.

2. Osta mahdollisimman suuri osa vaatteista ja tavaroista käytettynä. Tarkista tietysti aina myös laatu.

3. Muista AINA pitää puuvillakassi mukanasi kauppareissulla.

4. Korjaa rikkoutuneet vaatteet ja esineet, jos vain mahdollista. Hyvää ei kannata heittää menemään.

5. Kurkista vähintään kerran viikossa taloyhtiön roskikseen. Ikinä ei tiedä, mitä aarteita sieltä löytyy.

6. Jos ostat jotakin uutena, tunnustele ensin vaatteen laatu, varmista istuvuus ja käyttötarkoitus. Sama pätee tietysti myös käytettyihinkin vaatteisiin.

7. Älä hamstraa mitään.

8. Jos sinulla on jotakin, mitä et erityisesti tarvitse, anna se jollekkin joka tarvitsee. Ainakin iso kasa laukkuja tulisi omalta osaltani antaa jollekin muulle. Vaihtoehtona myös myyminen, mutta ainakaan ystävien kohdalla se ei ole välttämätöntä.

Tavoitteita ja toiveita on monia muitakin. Yleinen tavoite on kuitenkin yleinen harmonia, henkisesti, fyysisesti ja muutenkin. Lisäaineiden, koneellisesti jalostettujen lihatuotteiden ja suuryhtiöiden välttely voi myös kuulua asiaan. Joku voisi haukkua hipiksi, mutta sitä en pistä lainkaan pahakseni. Sitä olen jo pitkään ollutkin, välillä vain melkein unohdin sen. Kukaan ei kuitenkaan ole pyhimys, eikä parempi ihminen kuin toiset, teki sitten miten ikinä halusikaan. Jokaisen vain pitää löytää oma tiensä ja tapansa kulkea :)

Niin, ja eräänä rahansäästämisen innoittajana toimii rahan säästäminen Intian matkaan. Ehkä löydän sieltä itseni jo ensi kesänä, jos hyvin käy. Toiveet tuppaavat toteutumaan, jos pitää mielen positiivisena, levittää hyvää energiaa ympärilleen ja toivoo. Saa nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joo joo! Sano vaa :D